Verstedelijking slecht voor dwergvleermuizen

Door: Peter Twisk, adviseur ecologie bij Regelink Ecologie & Landschap

De gewone dwergvleermuis is de meest voorkomende vleermuissoort in Nederland en een groot deel van Europa. Het is een gebouwbewonende soort die onder andere veelvuldig in tuinen op insecten jaagt. Midden in grote steden als Amsterdam en Rotterdam kun je deze soort dan ook geregeld tegenkomen. Het is dan ook opmerkelijk dat onderzoek in Groot-Brittannië laat zien dat verstedelijking slecht is voor de gewone, en ook voor de kleine dwergvleermuis. Deze laatste lijkt zoveel op de gewone dwergvleermuis dat ze pas sinds 1999 van elkaar onderscheiden worden.

Uit de Engelse studie, waarin monitoringgegevens van 128 locaties werden vergeleken, bleek dat de kans een gewone dwergvleermuis in stedelijke omgeving tegen te komen significant lager wordt naarmate er minder groen en water in de buurt is. Een groene en waterrijke stad is dus aantrekkelijker voor deze vleermuis dan een ‘versteende’ stad (net als voor mensen). Wie argumenten zoekt voor het behoud van groen in de stad vindt de gewone dwergvleermuis aan zijn zijde!

Bron: Differential responses of cryptic bat species to the urban landscape. Lintott, P.R., K. Barlow, N. Bunnefeld, P. Briggs, C.G. Roig, K.J. Park, 2016. Ecology and Evolution.

Vliegende vleermuis2

Dwergvleermuis in vlucht. Door B. Backx.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *